Magomvridning

Magomvridning

Magomvridning, eller den mer korrekta benämningen magsäcksomvridning är ett akut och livshotande sjukdomstillstånd som kan drabba vår ras. I likhet med andra storvuxna raser som tex new foundlandshund har grand danois en djup bröstkorg och ett stort bukutrymme vilket gör dessa och andra stora raser mer disponerade att drabbas av magomvridning.

Det som sker är att magsäcken fylls med gas och vrider sig runt sin egen axel vilket gör att gasen varken kan passera ut fram eller bak.
Bröstkorg/buk spänns ut och hunden får svårt att andas. Om man inte snabbt kommer under veterinärbehandling är utgången nästan alltid 100% dödlig pga en cirkulationskollaps. Om veterinär bedömer att operation är en möjlighet för hunden att leva vidare ska man absolut inte motsätta sig det. Om man väljer att inte operera sin hund är återfallsrisken 100% inom ett år, ofta betydligt tidigare.

Tänk på att en magomvridningsoperation är ett mycket stort och kostsamt ingrepp – därför är det mycket viktigt att hunden är försäkrad.

Orsakerna till magomvridning är inte helt klarlagda, men dom råd som erfara uppfödare och veterinärer ger är bl a:

  • Ingen motion i anslutning till måltider, viktigt med vila efter mat
  • Begränsa vattentillgången under varma dagar – små portioner ofta
  • Två eller fler mål/dag

Inga vetenskapliga belägg finns för närvarande gällande ärftlighet.