Redo för valp?

Plötsligt slår den till, längtan efter en hund. Den kommer helt utan föraning, den drabbar både vuxna och barn. När längtan slår till är det inte alltid lätt att vara objektiv och se på sitt framtida hundägande med klara ögon. Ofta är längtan stark och man ser positivt på det mesta och saker och ting brukar ju ordna sig till det bästa.

Har du tid?
Att fostra en valp till en trevlig vuxen hund tar tid. Mycket mer tid än vad du kanske tror. Det är lätt att tro att bara hunden blir året och att den är vuxen så är mycket klart. Men så enkelt är det inte.

En valpkurs räcker inte
De flesta valpköpare går en valpkurs och en fortsättningskurs med sin valp vilket är utmärkt. Men för att få en trevlig hund som kan vara med och uppföra sig krävs mycket träning. De flesta hundar lär sig snabbt. Men det tar tid innan alla bitar faller på plats och man har den där lydiga och följsamma hund man vill ha.
Hunden formas under hela sin livstid. Hur hunden blir som vuxen ligger på dig och ingen annan. Du får helt enkelt den hund du förtjänar.

Motion
För att en hund, oavsett storlek, ska må bra bör man motionera den vuxna hunden ordentligt varje dag. De flesta hundar vill och behöver få röra sig fritt i skogen dagligen och inte bara till helgen. I ur som skur. År ut och år in.

Mental stimulans
En hund som får mental stimulans under hela sitt liv blir i regel en pigg och alert hund, den blir även rolig som gammal. Men en hund som bara får några luktpromenader om dagen blir en ganska tråkig hund och tillbringar mycket tid med att sova. Hunden är då troligen inte trött utan bara uttråkad kanske till och med deprimerad.
Du kan göra nästan vad som helst med din hund, bara du gör något på promenaderna. Och man kan absolut lära gamla hundar nya saker. De blir aldrig för gamla för att leka och lära.

Ensam hemma
En hund vill vara med sin flock. Helst alltid. Den mår inte bra av att lämnas ensam många timmar varje dag. En vuxen hund kan vara hemma fyra till max fem timmar ensam per dag. Och då räknas alla ensamma timmar in.
Men de flesta av oss måste ju arbeta så då måste man lösa hundpassningen på något sätt. Idag är det många som lämnar sina hundar på hunddagis vilket kan fungera utmärkt. Andra ordnar med dagmatte/daghusse vilket är bra. Och vissa privilegierade kan ta med hunden till arbetet.

Har du vad som krävs?
Har du tiden, viljan och orken till att ta hand om en hund i många år framöver? Ett bra sätt är att testa sig själv är att fråga dig om du kan tänka dig att gå ut och gå en långpromenad varje dag med grannes hund i ett halvår. Känns tanken lockande?

Om du är villig att engagera dig en lång tid framåt så köp en valp. Att äga en grand danois som alltid är glad och pigg, och alltid viftar på svansen när den ser dig är rena lyckan och värt allt besvär. Den får dig att skratta varje dag och att må bra. Det är numera dokumenterat att vi hundägare mår bättre än de som lever utan en fyrbent kamrat. Du kan dessutom alltid svara ja med gott samvete om någon frågar om du motionerar regelbundet.
– Ja det gör jag, varje dag, för jag har en hund.

©: Helene Strömbom